Bozcaada’da Gezilecek En İyi 13 Listesi (2024)

Bozcaada gezilecek yerler denince merkezdeki Rum ve Türk mahalleleri, Alaybey Camii, Meryem Ana Kilisesi, Polente feneri, şarap evleri, üzüm bağları, Ayazma plazı, kültür merkezlerindeki sanat sergileri ilk akla gelmektedir.

bozcaada-kalesi

Tek bir merkezden oluşmasına ve hiç köyü bulunmamasına rağmen keşfedilecek pek çok yapıya, plaja, aktiviteye ve lezzete ev sahipliği yapmaktadır. Bozcaada Kalesi, rengarenk sanat kokan sokakları, Meryem Ana Kilisesi, Alaybey Camii, Köprülü Mehmet Paşa Camii, Bozcaada Müzesi, plajları, Polente Feneri Gün Batımı, lezzet dolusu üzüm bağları, şarap fabrikaları, rüzgar sörf alanı, kiteboard, dalış ve binicilik aktiviteleri ve her yıl düzenlenen Bozcaada yarı maratonu ile Bozcaada spor, kültür, lezzetler ve eğlence adası olarak sizleri bekliyor.

bozcaada gezilecek yerler 2019

Bozcaada’nın kuzeydoğusunda yer alan şirin merkezine Geyikli’den hareket eden feribotlarla yaklaşık yarım saatte varılabiliyor. Yaz aylarında harika bir Çanakkale Boğazı gezisine eşlik etmek ve Bozcaada’ya yolculuk etmek isterseniz Çanakkale merkezden kalkan Gestaş gezi teknesi tam size göre…

ÖNERİ : Ayrıca Geyikli’de gezilecek yerler için linki takip edebilirsiniz.

Gelin şimdi Bozcaada’ya geldiğinizde mutlaka gezmeniz gereken 14 yeri birlikte keşfedelim…

bozcaada kalesi

1-) Bozcaada Kalesi

Bozcaada küçük limanda sizi ilk karşılayan ve dikkatleri üzerine çeken yapı Bozcaada Kalesi’dir. Yüzyıllardır varlığını sürdüren Bozcaada Kalesi geçmiş yüzyıllarda Cenevizliler, Fenikeliler ve Venedikliler tarafından kullanılmış adaya bir nevi siper görevi üstlenmiştir. Bozcaada Kalesi 1815 yılında 2. Mahmut’un yapıyı tamamen yeniletmesiyle son halini almıştır. Yılboyunca ziyarete açık olan Bozcaada kalesi konserlerde etkinlik alanı olarakta kullanılmaktadır.

bozcaada kız fotoğraf alanı

2-) Rengarenk Bozcaada Sokakları

Kalenin çevresini oluşturan Bozcaada merkezi; Rum mahallesi olarak bilinen Cumhuriyet Mahallesi’nden ve Türk Mahallesi olarak bilinen Alaybey Mahallesi’nden oluşmaktadır. Rum Mahallesi’nde birbiriyle paralel, meydanı olmayan sokaklar bulunurken, Türk Mahallesi’nde ise düzensiz ve meydanlara çıkan sokaklar yer almaktadır. Bozcaada rengarenk sokaklarında görülen bu farklılık evlerinde de dikkat çekmektedir. Rum Mahallesi’nde daha çok beyaz renkte, söveli kapı ve pencereleri olan maksimum iki katlı evler bulunurken, Türk Mahallesi’nde farklı renklerde, ahşap ağırlıklı, cumbalı evler bulunuyor.  Bozcaada‘ya geldiğinizde Rum Mahallesi sanatsal öğelerle süslü duvarları ile dikkatinizi çekecek ve fotoğraf çekim merkezi olan bu noktadan hiç ayrılmak istemeyeceksiniz.

meryem ana kilisesi

3-) Meryem Ana Kilisesi

Rum Mahallesi’nin ortasındaki Meryem Ana Kilisesi; adanın tarihi ve önemli simgelerinden biridir. Üzerinde yazan yapım yılı 1869 olsa da bu bilginin doğruluğu kesin değildir. Kilise sadece Pazar sabahları ziyarete açıktır. Meryem Ana Kilisesi’ne geldiğinizde kilise karşısında Madamın Kahvesi‘ne uğramadan asla dönmeyin derim…

koprulu mehmet pasa camii

4-) Alaybey Camii ve Köprülü Mehmet Paşa Camii

Alaybey Camii 1700’lü yıllarda inşaa edilmiş içerisinde türbelerin bulunduğu tarihi ibadethanemiz olarak karşımıza çıkıyor. Savaş döneminde Miralay Ahmet Ağa tarafından yeniden inşaa edilen Cami harebe halinden günümüzdeki haline dönüştürülmüştür.

Köprülü Mehmet Paşa Camii 1655 tarihinde ilk inşaa edilmiş daha sonra tadilat görmüştür. 2006 yılında son kez restore edilen taş bina içerisinde türbelede mevcuttur.

bozcaada müzesi

5-) Bozcaada Müzesi

Bozcaada’nın merkezinde görülmesi gereken yerlerden bir diğeri de Bozcaada Müzesi’dir. Eski Bozcaada  fotoğraflarından, Osmanlı’ya ait belgelere, yıllanmış Bozcaada şaraplarından, düşman kuvvetlerinin eşyalarına kadar müzede Bozcaada’yla ilgili pek çok detay yer almaktadır.

ayazma plajı bozcaada

6-) Bozcaada Plajları

Bozcaada’nın merkezi dışında özellikle güney kıyıları plajlarından dolayı oldukça yoğun ilgi görmektedir. Rüzgar genelde kuzeyden estiği için daha çok güney sahillerinin tercih edildiği adanın en ünlü plajı Ayazma Plajı olmuştur. Akvaryum Koyu ise özellikle su altını keşfetmekten hoşlananlar için idealdir.

polente feneri

7-) Polente Feneri

Bozcaada’nın batısı nefes kesen gün batımlarına ev sahipliği yapmaktadır. Batı Burnu olarak bilinen alanda rüzgar türbinleri ve terk edilmiş Polente Feneri muhteşem manzaraya eşlik etmektedir. Bozcaada’ya geldiğinizde mutlaka gün batımına eşlik edeceğiniz yer Polente Feneri’ne gitmelisiniz. Polente Feneri’ne ulaşım merkezden arabanız ile 30 dakikada olmak ile birlikte belli saatlerde minibüsler ile de bu görülmesi değer alana ulaşım mevcuttur.

zeytinyağı fabrikası

😎 Bozcaada Zeytinyağı ve Şarap Fabrikaları

Bozcaada denince ilk akla gelen şarap oluyor şarabın mucizesi de üzüm bağlarından geçiyor. Ada’ya geldiğinizde yaz sonunda Bağbozumu festivali’ne katılabilir yaz içerisinde ada genelini saran üzüm bağlarını ziyaret edebilirsiniz. Bozcaada’dan sevdiklerinize el yapımı şarap, pekmez ve domates reçeli de götürmeyi ihmal etmeyin…

kiteboard

9-) Rüzgar Sörfü Alanı ve Kiteboard

Rüzgar sörfü ve dalış Bozcaada’da en sık yapılan su sporları arasındadır. Rüzgar sörfü ve dalışa ek olarak su kayağı, kano ve jet ski gibi birçok aktivite yine Bozcaada’da gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca adayı ve çevresini denizden keşfetmek isteyenler tekne turlarına da katılabilirsiniz. Bozcaada sörf alanı kuzeydeki Çayır Mevkii’dir.

bozcaada-degirmen

Profesyonel rüzgar sörfü ve kitesurf yıl boyunca Çayır Mevkii’ndeki bu alanda gerçekleşmektedir. Sörf için de uygun olan adanın kuzeyindeki Çayır Plajı’nda yaz boyunca kitesurf dersleri verilip 6-8 saat arasında süren dersler 2-3 güne yayılmaktadır. Tüm malzemeleri okul sağladığı için bu alana direk gelmeniz yeterli olacaktır. Yaz aylarında Ayazma plajında da sörf dersi almak mümkündür..

dalış sporları

10-) Bozcaada Dalış Merkezleri

Bozcaada’da bir dalış merkezi mevcuttur. İskeleye demirli teknesi her gün 10.30 – 18.00 arasında denize açılmaktadır. Teknede keşif dalışı yapabilir ya da yıldız almak için 3 günlük kurslarına katılabilirsiniz. İsteyen sadece gezi turu olarak da katılmektedir.

bisiklet gezisi

11-) Bozcaada Bisiklet Gezileri

Bozcaada merkezini yürüyerek gezebilirsiniz. Merkez dışındaki noktaları ise bisikletle gezmek yapılabilecek en keyifli aktivitelerdendir.

bozcaada at binmek

12-) Bozcaada At Binme

Bozcaada’nın doğusunda ata binmek isteyenler için dersler veren bir tatil köyü de bulunmaktadır.Çapraz Emiroğlu At Çiftliği Çarpaz mevkii’nde at binişleri için hizmet veren tek merkezdir. At Binicilik Eğitimi, Serbest Binicilik Eğitimi ve Fayton Gezintileri bu merkezde yapılabilecek aktiviteler arasındadır.

bozcaada yarı maratonu

13-) Bozcaada Maratonu

Bozcaada’da her yıl 9 Mayıs’ta sporseverler tarafından yoğun ilgi gösterilen bir koşu maratonu da düzenlenmektedir. Bu tarihlerde adadaki otellerde yer bulmak zorlaşıyor.

Yorumlar (1)

  1. Avatar Ahmet Tezcan diyorki:

    Arkadaşlar selamlar cok guzel bir ilcemiz gezillip görülmesi gereken bir şehrimiz baştan sona tasfiye ederim asker olarak 17 ay kaldım savgiller

Yorum yaz